Hulp bij schulden

Studeren

Ga je studeren?

Een opleiding kost geld. Vanaf je 18e betaal je zelf mee. Doe je mbo, dan moet je lesgeld betalen, voor hbo of universiteit betaal je collegegeld. 

 

Studiefinanciering

Om je studie en je levensonderhoud te kunnen betalen, kan je studiefinanciering aanvragen. Ook als je 18 jaar of ouder bent en je voortgezet onderwijs of mbo doet, kan je een tegemoetkoming aanvragen. Studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren vraag je aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Stop je met je opleiding of ga je een nieuwe opleiding doen? Geef dit op tijd door aan DUO. Zo voorkom je een schuld.

Aanvullende beurs

Nieuwe bachelor- en masterstudenten in het hoger onderwijs kunnen geld lenen en een aanvullende beurs vragen. Bereken voordat je gaat lenen of het echt nodig is. Lenen kost geld, omdat je het geleende bedrag mét rente moet terugbetalen. Het Nibud geeft informatie over studieleningen en schulden bij DUO.

Bekijk de informatie voordat je een studiebeurs aanvraagt.

Aflossen studieschuld

Twee jaar nadat je studiefinanciering is gestopt, moet je beginnen met het aflossen van je studieschuld. Hoeveel je maandelijks moet terugbetalen, hangt af van de hoogte van je schuld en de rente. Je hebt tot 15 of tot 35 jaar de tijd om af te lossen. Lees alles over terugbetalen van studieschuld op de website van het DUO.

OV-studentenkaart

Doe jij mbo, hbo of universiteit in voltijd? Met het studentenreisproduct kan je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Haal je je diploma niet binnen 10 jaar, dan geldt het studentenreisproduct als lening en moet je dit terugbetalen. Stop je met je studie? Zet dan zelf je studentenreisproduct stop. Dat gaat niet automatisch. Reis je toch onterecht met de ov-studentenkaart dan betaal je hoge boetes.

Vraag de ov-studentenkaart aan bij DUO

Stel je vraag of kom langs

Heb je vragen over het goed regelen van je geldzaken als je gaat studeren? Of wil je advies over, of hulp bij het aflossen van je studieschuld of andere schulden die tijdens je studie zijn ontstaan? Neem contact met ons op voor een afspraak of kom zonder afspraak langs op het spreekuur.

De winkel was mijn kindje, dat moest en zou ik redden’

"Achteraf zie je dat je constant achter de feiten aan liep. Telkens dacht ik: volgende maand komt het goed. Je ziet dat bij veel ondernemers. Het eindigt ermee dat je serieus aan zelfmoord denkt. Maar ik heb heel veel geleerd van dit proces. Ik ben eruit gekomen en heb mijn bestemming bereikt."
Lees hoe Marc Mulder zijn bedrijf verliest en schulden overhoudt op Kom uit je schuld.nl.

Als laaggeletterde hou je je stil..

"Natuurlijk ben je, ook als laaggeletterde, zelf verantwoordelijk. Je moet op tijd aan de bel trekken. Maar het helpt als er in je omgeving en bij instanties meer oog is voor laaggeletterdheid. Dan durf je er sneller voor uit te komen."
Lees hoe Marchien haar schouders eronder heeft gezet op Kom uit je schuld.nl.

Er kwam een moment dat ik moest toegeven: ik red het niet alleen

"Ik ben blij dat ik toch naar een instantie ben gegaan. Het is hard, je moet met je billen bloot. Maar mijn bel staat weer aan. Ik durf mijn kleinkinderen weer te laten komen. Ik maak mijn brievenbus weer open. Als je er doorheen bent, voel je je de koning te rijk."
Lees het hele verhaal van Cora Faber op Kom uit je Schuld.nl

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of jouw antwoord er tussen staat!

Veelgestelde vragen